درباره پیشینه کفش چه می‌دانید؟

سخت است زمانی را تصور کنیم که هیچ کفشی وجود نداشت و مردم بدون پوشیدن کفش زندگی می‌کردند. به هر حال کفش‌ها هم مانند هر چیز دیگری در طول زمان به دلیل نیازهای کاربردی و زیبایی به وجود آمدند و در طول تاریخ تغییرات زیادی کرده‌اند. شما چقدر در مورد تاریخچه کفش می‌دانید؟ به نظرتان اولین کفش‌ها چگونه بودند؟ در این مقاله از خرید کفش زنانه صداقت مارکت از ابتدا تا انتهای ایجاد و تکامل کفش و انواع آن را مرور می‌کنیم. 

      پیشینه کفش در زمان‌های باستانی

دقیقا نمی‌توان گفت در تاریخچه کفش، اولین بار کفش توسط چه فرهنگی و در چه زمانی اختراع و پوشیده شد.با این وجود اولین شواهد تاریخی نشان می‌دهد در بین‌النهرین حدود ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ قبل از میلاد مسیح، مردم ساکن در کوهستان‌های مرز ایران نوعی کفش نرم چرمی می‌پوشیدند. البته این نوع کفش با تعریفی که ما از کفش در ذهن داریم بسیار متفاوت است و صرفا پوششی برای پا بوده است. اولین کفش پیدا شده به این شکل در غاری در ارمنستان پیدا شده است. 

مصریان نیز در حدود سال‌های ۱۵۵۰ قبل از میلاد شروع به ساخت کفش از نی بافته شده کردند. این کفش‌ها تقریبا قایقی شکل بودند و بندهایی داشتند که از نی‌های بلند و نازک ساخته شده بود. ساخت و استفاده از چنین مدل‌هایی تا قبل از قرن نوزدهم رایج بود. در تاریخچه کفش و در قرن آخر قبل از میلاد، چینی‌ها بودند که کفش‌هایی از لایه‌های کنف می‌ساختند که برخی دارای دوخت‌های تزیینی و کاربردی نیز بودند. گفته می‌شود صندل‌های رومی اولین کفشی بود که در حدود ۴۰ تا ۴۵۰ سال بعد از میلاد و به طور خاص برای تناسب پا طراحی می‌شد.این مدل صندل‌ها که با کف چوب پنبه‌ای و بند چرمی ساخته شده بودند،برای زنان و مردان یکسان بود.

تاریخچه کفش و دلیل پوشیدن آن همیشه برای راحتی نبود.از تلخ‌ترین مدهای سال‌های بعد از ۹۶۰ برای زنان چینی،سنت بستن پاها بود.در این مد عجیب انگشتان پای دختران بین سن ۵ تا ۸ سالگی شکسته شده و برای جلوگیری از رشد محکم بسته می‌شد.این کار سبب می‌شد پا در حر یک عروسک کوچک باقی بماند و به شکل عجیبی تغییر فرم بدهد که از عوارض آن پوکی استخوان و دشواری در راه رفتن بود.به هر حال برای این پاها کفش‌های شیک و خاصی ساخته شده از ابریشم و پنبه و گلدوزی ساخته می‌شد،به طوری که زنان ثروتمند با این مدل کفش‌ها به خاک سپرده می‌شدند.

            قرن ۱۲ به بعد

کمی در تاریخچه کفش جلوتر برویم و به قرن ۱۲ برسیم، یعنی زمانی که کفش‌های پولیان رواج یافته از مد و فشن لهستانی مد شدند. وقتی به کفش قدیمی و قرون وسطایی فکر می‌کنیم این مدل کفش آشنا‌ترین چیزی است که به ذهن می‌رسد: کفش‌هایی تخت و صاف با نوک تیز اغراق شده. این مدل کفش تا نزدیک قرن ۱۵ نیز رواج داشت و پوشیده می‌شود. در حدود سال‌های ۱۵۰۰ مد تغییر کرد و به سمت کفش‌هایی با نوک چهارگوش رفتند، تا جایی که هر چه فرد ثروتمندتر بوده کفش پهن‌تری هم می‌پوشید! بعد از آن هم کفش‌های با نوک گرد وارد میدان شدند که بیشتر برای کودکان به کار می‌رفتند

         قرن ۱۷ و ۱۷

از اواسط قرن ۱۷ به بعد کفش‌های بدون پشت (حالت دمپایی و صندل) بصورت کف صاف و یا با پاشنه کم کم مد شدند و در اروپای زمان رنسانس مورد استفاده قرار می‌گرفتند. معروف‌ترین این نمونه‌ها نیز از اسپانیا و ایتالیا الهام گرفته می‌شدند. جنس پاشنه‌ها گاهی از چوب پنبه ساخته می‌شد و جنس رویی نیز از انواع مواد و رنگ‌ها بود. کفش پاشنه قرمز از نیز ابداعات معروف آن زمان است که در فرانسه و توسط چارلز دوم رواج یافت. در قرن ۱۸، کفش‌های ظریف با پاشنه کوتاه و رویه‌ی ابریشمی توسط معشوقه لویی پانزدهم یعنی مادام دوپومپادور و برای زنان طبقات بالایی اجتماعی تولید می‌شد. با این وجود چنین کفش‌هایی بدلیل جنس ابریشمی دوام زیادی نداشت و گاهی مجبور بودند روی آن پاپوش استفاده کنند. در اواخر قرن ۱۸ نیز با الهام از شرق و زنان درباری مغول، کفش‌های پاشنه دار شرقی با نوک کوچک و رو به بالا مد ش

قرن ۱۹

در سال ۱۸۱۷ چکمه‌های لاستیکی راحت، بدون تزیین و کاربردی توسط دوک ولینگتون سفارش داده شد که هنوز هم بسیار کاربردی است. چکمه‌های راحت‌تر و الاستیک‌تر هم چند سال بعد وارد صنعت مد و فشن و تاریخچه کفش شدند. در همان سال‌ها کفش‌های صاف با نوک مربعی شکل و بند‌های جانبی بسیار شیک محسوب می‌شدند و تزییناتی مانند گل هم روی کفش‌های زنانه به کار می‌رفت. در این قرن بود که کم کم همه چیز به سمت صنعتی شدن رفت. برای مثال اولین کفش‌های با کف لاستیکی در این دوران تولید شدند، به علاوه چند ماشین‌ مخصوص دوخت و تولید کفش ثبت اختراع شدند. 

قرن ۲۰

گفتیم که کفش‌های با کف لاستیکی اولین بار در اواخر قرن ۱۹ رواج پیدا کرد. در قرن بیستم چندین شرکت آمریکایی به تولید این کفش‌ها پرداختند و کم کم کلمه کفش کتانی یا همان اسنیکرز هم به وجود آمد. کفش آل استار یا کانورس که همگی به خوبی می‌شناسیم هم در سال ۱۹۱۷ و به طور خاص برای بازی بسکتبال طراحی شده بود. این کفش تا همین الآن هم تغییرات زیادی نداشته و هنوز هم طرفداران بسیار زیادی دارد.

قاعدتا در این زمان از تاریخچه کفش، با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای مختلف، تنوع در ساخت انواع کفش هم چندین برابر شد و تعداد بسیار زیادی از انواع کفش‌ها برای موقعیت‌های مختلف و از جنس‌های مختلف ساخته شد. از صندل‌های خوش آب و رنگ گرفته تا انواع کفش پاشنه بلند، کفش پلتفرم (که تب و تاب دیسکوهای آن زمان باعث تولیدش شده بود) و بسیاری دیگر در همین سال‌ها ترند شدند. رواج یافتن تناسب اندام و ورزش بین مردم باعث شد برندهای مختلف کفش‌های ورزشی ظهور کنند و کفش‌های اسپرت و ورزشی امروزی وارد عرصه شوند، از معروف‌ترین آن‌ها مدل ایر جردن نایک که در دهه ۱۹۸۰ تولید می‌شد بود. 

    نکاتی جالب درباره تاریخچه کفش

حالا که در مورد تاریخچه کفش صحبت کردیم، دانستن این نکات جالب نیز خالی از لطف نیست:

اولین بوت زنانه 

جوزف اسپارکلز اولین چکمه یا همان بوت زنانه را برای ملکه ویکتوریا طراحی کرد. او بوت بدون دکمه، بند و پاشنه را اولین بار به جهان معرفی کرد. این ایده خلاقانه و در عین حال ساده، راحتی و کاربردی بودن را در سال 1840 به تاریخچه کفش معرفی کرد. پس از آن، انواع مختلف بوت‌ها آنقدر محبوب شدند که اغلب آن‌ها را در عکس‌های تاریخ معاصر می‌توان مشاهده کرد.

جهت مشاهده انواع مدل ها و خرید بوت زنانه، از این صفحه درصداقت مارکت بازدید نمایید. 

قبل از قرن 19، کفش چپ و راست نداشتیم

کودکان هنوز گاهی اوقات کفش های چپ یا راست را اشتباه می‌گیرند. آیا می‌دانستید که کفش‌ها تا قرن نوزدهم اصلا اینطوری ساخته نمی‌شدند و چیزی به اسک لنگه چپ و راست وجود نداشت؟ قبل از آن زمان، کفش‌ها به صورت دست‌ساز و شخصی متناسب با هر پا ساخته می‌شدند. بنابراین اشتباه کردن غیرممکن بود و اصلا نیازی به لنگه چپ و راست نبود. 

بوت دکتر مارتینز برای کار ساخته شده بود

اگر طرفدار مدل‌های مختلف پوتین و بوت باشید حتما با نام دکتر مارتینز آشنایید. این مدل پوتین چرمی جذاب که امروزه طرفداران زیادی دارد و مخصوصا تینیجرها و طرفداران استایل پانک از آن استقبال می‌کنند تاریخچه کفش جالبی هم دارد.در سال ۱۹۴۵، دکتر کلاوس مارتن که در آن زمان یک سرباز 25 ساله بود پایش شکست. برای همین هم این مدل پوتین را با زیره راحت و ساختار قابل اعتماد ساخت تا حین کار به راحتی بتوان از آن بهره برد. 

کفش های پاشنه دار چه زمانی اختراع شدند؟

کفش‌های پاشنه دار فقط برای مردان بود

باور کردنش سخت است اما اولین کفش‌های پاشنه‌بلند در واقع نوعی پای‌افزار نظامی بودند. اوایل ۱۶۰۰ میلادی پارسیان و عثمانی‌های غرب آسیا اسب‌سواران قهاری بودند که در تمام نبر‌د‌هایشان بر زین اسب‌هایشان سوار بودند. برای ایستادن و کشیدن کمان و تیر‌انداختن نیاز به کفش‌هایی با پاشنه‌های محکم داشتند که به خوبی پاهای آنها را بر رکاب اسب‌ها نگه دارد. وقتی شاه‌عباس اول، پادشاه ‌ایران دریافت که نبرد با نیرو‌های عثمانی نیاز به قدرت بیشتری دارد، در پی جلب حمایت نیرو‌های غربی فرستادگان پاشنه ‌بلندش را به اروپا روانه کرد و از همان‌جا بود که مد کفش پاشنه بلند شروع شد.

امروزه کفش‌های پاشنه‌دار عمدتاً توسط خانم‌ها استفاده می‌شود. اما خانم‌ها اصلا هدف اصلی برای طراحی کفش پاشنه‌ بلند و کفش مجلسی زنانه نبوده‌اند. مردان اشرافی در زمان‌های قدیم کفش های پاشنه دار می‌پوشیدند و هنوز مشخص نیست که چه زمانی زنان ورق را به نفع خود برگرداندند. 

منشاء کلمه‌ی اسنیکر

حتما می‌دانید که به کفش‌های اسپرت و یا همان کتانی اسنیکر sneaker گفته می‌شود. اسنیکر به معنای فردی است که دزدکی به جایی سرک می‌کشد. این کلمه در تاریخچه کفش اولین بار توسط هنری نلسون مک کینی در سال ۱۹۱۷ ابداع شد. دلیلش هم این بود که به دلیل کفی لاستیکی مانند و صاف کف کفش، صدایی تولید نمی‌شد و روی همین موضوع هم مانور داده شد. 

اختراع بند کفش

قبل از این که بند کفش رایج شود، کفش‌ها معمولا با سگک محکم می‌شدند. اولین بار در سال ۱۷۹۰ در انگلستان بود که بند کفش به صورت ریسمان‌هایی که از سوراخ‌های کفش رد می‌شود مورد استفاده قرار گرفت.

در این مقاله در مورد پیشینه کفش و تکامل آن تا امروز صحبت کردیم. این روزها طراحی و ساخت کفش بیش از قبل جنبه زیبایی شناسی به خود گرفته است و برای هر موقعیت و مکانی کفش مخصوص وجود دارد. جالب اینجاست که برخی از قدیمی‌ترین مدل‌های کفش و پاپوش هنوز هم با تغییرات جزیی روی ترند هستند و از آن‌ها استفاده می‌شود. 

    ویژگی کفش مناسب چیست؟

 در زمان خرید کفش خوب به چه نکاتی دقت کنیم؟ پوشیدن کفش‌های خوب می‌تواند بهترین احساس را در انسان ایجاد کند. از آنجایی که پا قلب دوم انسان است، بنابراین انتخاب یک کفش مناسب تاثیر بسیار زیادی بر روی سلامت پاهای شما و حتی کل بدنتان دارد. پوشیدن کفش خوب نه تنها راه رفتن، دویدن و انجام کارهای بیرون از منزل را آسان کرده، بلکه به حفظ سلامت بدن شما نیز کمک می‌کند.

در شرایط سخت پاهای شما، تحت فشار قرار می‌گیرند. برای نمونه به هنگام پیاده‌‎روی یا دویدن، پوشیدن کفش و جوراب‌های تنگ، سفت و نامناسب، کوبیدن پا بر روی سنگ فرش یا آسفالت و پوشیدن مداوم کفش، به پا فشار زیادی وارد می‌شود. این عوامل در طولانی مدت سبب آسیب رسیدن به پوست، استخوان، ماهیچه و حتی رباط‌های پا خواهد شد.

پس با این حساب می‌توان گفت مهمترین لباس برای انسان، قطعا کفش است. زیرا باید دقیقا مناسب و اندازه باشد تا بتواند وزن بدن را بر روی پاها به هنگام راه رفتن و دویدن تحمل و کنترل کرد. بنابراین هنگام خرید، در انتخاب کفش مناسب بسیار دقت کنید.

در این مقاله شما را با ویژگی‌ها و خصوصیات کفش خوب و مناسب آشنا می‌کنیم؛

    ویژگی کفش مناسب

ویژگی کفش مناسب به شما در انتخاب و خرید کفش کمک می‌کند. اینکه کفش کاملا اندازه‌ پایتان باشد، اهمیت زیادی دارد. همچنین باید هنگام پوشیدن آن احساس درد و ناراحتی نداشته باشید، راه رفتن با آن پاهایتان را خسته نکند. از سوی دیگر تنگ نباشد و باعث کبودی ناخن پایتان نشود. این نکات از جمله مواردی است که با رعایت آن‌ها، انتخاب خوب و مناسبی برای کفش خواهید داشت.

در ادامه مقاله توضیح مختصری در مورد عوارض کفش نامناسب ارائه می‌دهیم.

   کفش نامناسب و درد پا

تصور عامه مردم اینست که فقط ورزشکاران باید کفش مناسب بپوشند. در حالی که این فکر کاملا اشتباه بوده و ورزشکاران تنها کسانی نیستند که نیاز به کفش خوب و راحت دارند.

کفش نامناسب، رابطه مستقیمی با پا درد دارد، به خصوص بیشترین تاثیرآن در فصل تابستان است. کفش‌های خیلی تنگ یا خیلی گشاد می‌توانند باعث ایجاد درد ناخواسته بر روی پاها، مچ پا، ساق‌ها، لگن و ستون فقرات در دراز مدت شوند. استفاده از کفش نامناسب و ایجاد فشار مداوم روی پا، سبب ایجاد درد و آسیب‌هایی خواهد شد که فعالیت روزانه شما از جمله ورزش، خرید، کار و سرگرمی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

   نشانه های کفش تنگ

سلامتی و راحتی پاهایتان را فدای زیبایی یک کفش تنگ و نامناسب نکنید. بسیاری از بیماری‌های رایج پا مربوط به کفش‌های نامناسب است.

اگر انگشتان پای شما، رو به جلو و صاف نیستند، فشرده شده یا روی هم قرار گرفته‌‌اند، به احتمال زیاد کفش‌های شما تنگ هستند. زمان خرید کفش باید برای حداقل 5 دقیقه کفش را در پا نگهدارید و چند قدم با آن راه بروید تا اندازه بودن کفش مشخص شود.

    عوارض کفش تنگ و باریک

نتایج یک تحقیق نشان داد که بیشتر از سه چهارم زنان در دنیا، درد پا را تجربه کرده‌اند. اما این اصلا تعجبی ندارد. زیرا اکثر زنان کفش‌هایی می‌پوشند که کوچکتر از پاهایشان باشد. زنان تصور می‌کنند کفشی که کوچکتر باشد زیباتر به‎‌نظر می‎رسد.

پوشیدن کفش کوچکتر از اندازه واقعی پا باعث می‌شود که هنگام پوشیدن، پنجه پا اذیت شده و بیشتر وزن بدن به جلوی پا منتقل شود. در نتیجه این اتفاق، باعث ایجاد عوارض‌های زیادی خواهد شد که شامل موارد زیر می‌شود:

میخچه و تاول

عفونت قارچی

بونیون

انگشت چکشی

انحراف شصت پا

فرو رفتن ناخن در گوشت

درد پاشنه و کف پا

     کفش پنجه تنگ

خانم‌ها تمایل بیشتری به خرید و انتخاب کفش‌هایی دارند که جلوی آن‌ها بسیار کوچک و نوک تیز باشد. این نوع کفش می‌تواند همانند کفش تنگ، باعث ایجاد میخچه، بونیون و سایر ناهنجاری‌های انگشتان شود. عوارضی مانند چکشی، ضربدری و ناخن فرو رفته در اثر پوشیدن کفش پنجه تنگ ایجاد می‌شود که ممکن است برای اصلاح آن، به جراحی نیاز باشد.

   عوارض کفش گشاد

کفش‌های خیلی بزرگ یا گشاد باعث ایجاد آسیب‌های زیادی به بدن و پاها خواهند شد. از جمله این عوارض می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

پا درد

درد زانو

درد گردن

نداشتن احساس خوب

بزرگی پا

صافی کف پا

درد کمر در آینده

آسیب به بینایی

چگونه کفش مناسب انتخاب کنیم؟

با افزایش محبوبیت خرید آنلاین، وسوسه خرید و پوشیدن کفش‌هایی که مد روز به نظر می‌رسند (ولی ممکن است نامناسب باشند) افزایش می‌یابد. کفشی مناسب و اندازه‌ پای شماست که انگشتان پا در آن راحت و روبه جلو بوده و به سمت اطراف نچرخند. همچنین کفش خوب باید در پا احساس راحتی ایجاد کرده و از تهویه‌ مناسبی برخوردار باشد. به طوری که بعد از خارج کردن با بوی بد پا روبرو نشوید. اگر نسبت به راحتی پا در کفش حساس هستید، خرید کفش مردانه اورسی به شما پیشنهاد می‌شود.

اگر جزو افرادی هستید که به طور منظم پیاده روی، تنیس یا هر فعالیتی که نیاز به پوشیدن مداوم کفش دارد، انجام می‌دهید، حتما کفش‌هایی را خریداری نمایید که کیفیت و طراحی مناسبی داشته و از پاهای شما دربرابر هرگونه آسیب و درد، محافظت کنند.

آرتروز

برای کاهش درد و ناراحتی در صورت ابتلا به آرتروز، از کفش‌های سفت و مرغوب استفاده کنید.

مقاوم بودن

مقاومت کفش در برابر گرما، سرما، ضربه و بارندگی مهم ترین ویژگی های کفش مناسب است.

     کفش پاشنه بلند

کفش‌های پاشنه بلند و شیک، دشمن طبیعی پاهای زنان هستند. ممکن است زاویه کفش پاشنه بلند پاهای شما را کشیده و برازنده نشان دهد. اما فراموش نکنید فشار روی انگشتان پا را افزایش داده و تعادل شما را به هم می‌زند. پس باید استفاده از کفش‌های پاشنه بلند را به حداقل برسانید و به جای آن از کفش‌های تخت استفاده کنید. با انتخاب و خرید کفش زنانه چرم اورسی راحتی را به پاهایتان هدیه دهید!

خصوصیات کفش خوب

اگر یک جفت کفش جدید با رعایت نکات زیر بخرید، پاهایتان حتما از شما تشکر خواهند کرد. اما خصوصیات و ویژگی کفش مناسب عبارت است از:

  اندازه مناسب کفش

هربار که قصد خرید کفش دارید حتما کف پای خود را اندازه‌گیری کنید. سایز کفش شما احتمالا با گذشت زمان تغییر خواهد کرد.

  اختلاف اندازه در پا

ممکن است یک پا از دیگری کمی بزرگتر باشد. اگر چنین است، اندازه بزرگتر را بخرید و برای بهبود تناسب پای کوچکتر خود، از نیم کفه استفاده کنید.

   نوک کفش یا جعبه انگشت

در زمان خرید کفش، معمولا فروشنده، نوک کفشی که شما انتخاب کرده و پوشیده اید را فشار می دهد با این کار در واقع به بررسی فضای کفش می پردازد.

جلوی کفش باید با عرض پای شما در حالت ایستاده متناسب و فضای کافی برای تکان دادن انگشتان پا داشته باشد

    پاشنه

به این نکته توجه کنید که پاشنه شما باید بدون فشار و مالش به خوبی در کفش قرار بگیرد در نتیجه بهتر است که پاشنه کفش، پهن باشد.

   سفتی

کفش را خم کنید و ببینید که مناسب است یا خیر. اگر خم نشود و مقاومت کند، احتمالا خیلی سفت بوده و پا را اذیت می‌کند

   ارتفاع پاشنه

یکی دیگر از خصوصیات کفش خوب اینست که ارتفاع پاشنه آن از 3 سانتی متر کمتر باشد. زیرا فشار کمتری به قسمتی از پا که بالشتک‌های چربی در آن کم است، وارد می‌کند.

   زیره کفش برآمدگی و فرورفتگی داشته باشد

یک ویژگی کفش مناسب اینست که دارای بالشتک باشد و چسبندگی کافی برای جلوگیری از لیز خوردن داشته باشد. برجستگی و فرورفتگی از لیز خوردن پیشگیری می‌کند.

   جنس مناسب کفش

از ویژگی کفش مناسب جنس آن است. کفش خوب از مواد قابل تنفس ساخته می‌شود. تهویه و تنفس در کفش، طراوت پا را حفظ کرده و از عرق کردن، بو گرفتن، قارچ و رشد میکروب‌ها جلوگیری می‌کند.

    چه زمانی برای خرید کفش مناسب‌تر است؟

سعی کنید خرید کفش را در طی روز انجام دهید. زیرا پاها در طول روز متورم خواهند شد، بنابراین کفشی مناسب است که جادار بوده و ورم پاهایتان را در خود جای دهد.

   حرف آخر

استفاده از کفش‌های زیبا و جذاب بسیار خوشایند است. اما اگر این کفش‌های به ظاهر جذاب، راحت نباشند احساس خوشایند شما را به احساس درد و آسیب در پاها و بدنتان تبدیل می‌کنند. امیدواریم با خواندن این مقاله در هنگام انتخاب کفش آگاهانه تصمیم بگیرید.

برای خرید انواع کفش از این صفحه در صداقت مارکت بازدید نمایید